Rekommendera sidan på Facebbok

När och varför ska man byta fönster?

byta fönster

Byta fönster eller fixa en inglasning? Så här kan fogarna mellan glaskassetterna se ut. Snyggt, varmt och tätt!

Har du likt så många andra stått och kliat dig medan du blickar ut över trädgården eller garageuppfarten? Du har egentligen vetat om det länge, men det är inte förrän på senare tid som du inte kan undgå att ignorera problemet längre. Nämligen husets fönster. Kanske har de suttit i en längre tid, vilket brukar vara vanligt vid äldre hus och villor. Eller så har håller de helt enkelt inte måttet, och med åren kanske ha blivit fläckiga, blekta eller gulnat. Anledningarna till att man kan behöva byta fönster är många, men oavsett vilken så är jobbet inte desto mindre viktigt för det. Fönstren är bostadens kanske mest viktiga detalj, för det är fönstren som folk ser, och som man själv ser ut igenom. Det är våra fönster som släpper in ljus och det är våra fönster som ska hålla inne såväl som ute värme. Samtidigt så ska såklart fönster se snygga och dekorativa ut, och faktum är att det är ett sådant stort ämne att man kan dyka i det precis hur djupt som helst.

För enkelhetens skull ska vi därför försöka hålla det något sammanfattat, och redan nu konstatera att alla bostäder kan vara i behov utav fönsterbyte. Det garanterar att kvalitén upprätthålls, samtidigt som det ger ett fräschare och mer modernt intryck. Dessutom är ett fönsterbyte nästan lika mycket en investering som en kostnad, då det brukar kunna öka värdet på huset vid försäljning. Att byta fönster är dock lättare sagt än gjort, det innefattar nämligen många beslut som man måste ta ställning till. Vilket material ska de nya fönstren vara tillverkade i? Hur ska dem se ut? Vad ska vi göra med de gamla? Hur stor budget ska man ha? Ja, som du säkert förstår brukar funderingarna dugga tätt. Det viktiga är därför att i lugn och ro gå igenom vad som krävs för måttanpassade fönster. Genom att förslagsvis mäta, skriva ner och spana in olika fönstertillverkare så bildar man sig ganska snart en uppfattning om vad kostnaden brukar landa på. Det kan även vara rekommenderat att man tar kontakt med flera olika fönsterbytare och aktörer, oddsen är höga att någon har rabatter hos just den tillverkaren du har spanat in.

Om du känner dig helt vilse när det kommer till fönster brukar butiker, återförsäljare och montörer kunna vara till hjälp med rent praktiska frågor såsom val av material, tips eller rekommendationer. Att byta fönster går alltså göra precis hur svårt eller enkelt som helst, och det beror naturligtvis på hur pass intresserad man är. Det viktiga är som sagt att noggrant mäta samt kolla in olika alternativ för att sedan kunna skapa en realistisk budget. Fönsterbytaren som man anställer bör såklart även vara inräknad i denna budget, för en fönsterbytare krävs – ett par moderna och dyra fönster vill man vara försiktig med.

Fönsterbyte, måttanpassade fönster och all vetenskap bakom är en lika viktig del för homestylingen som för funktionaliteten. Så om du känner för att verkligen ge bostaden en uppgradering i trivsel, utsmyckning och värmeförmågor – överväg att byta fönster!

Att välja rätt fönsterfirma för byte av dina fönster

Att välja en fönsterfirma för att byta fönster kan vara svårt, marknaden erbjuder en uppsjö av underhållsfria fönster, pvc fönster, träfönster, skjutdörrar i olika priser och som olika material, och det är en mängd val man ska ta ställning till innan man köper fönster och gör fönsterbyte. Fönstrets hållbarhet varierar mycket, och det finns fönster som inte håller högkvalitet och som bara håller några år. Hos Fönstersystem har du friheten att välja mellan ett flertal olika fönstertyper, fönstersystem och fönster som klarar de hårda krav i fråga om hållbarhet. Vi monterar inga fönster vi inte kan ge garanti på. Det är lätt att mäta fel. Låt därför en professionell hantverkare/snickare mäta dina fönster från start, då försvinner risken att du får fel storlek på dina fönster, altandörrar och skjutdörrar och därmed ökade kostnader. Vi på Fönstersystem mäter dina fönster och skickar sedan hem en offert med ett kostnadsförslag för att byta fönster.

Här kommer en liten ”to do” lista på vad du bör tänka på inför ett fönster byte eller köp av nya fönster.

Färg

Alla fönsterleverantörer kan inte erbjuda samma utbud när det gäller färg, form och funktion på dina fönster. Man vill kanske inte heller ha samma färg på insidan som utsidan av fönstret. Det är inga problem att köpa eller byta fönster med olika färger både på insidan och på utsidan av fönstret.

Ventilation

Särskilt viktigt i självventilerade rum och med fördel på fasta fönster. Fönster kan vara en viktig källa för en fungerande ventilation.

Olika fönstersystem

Aluminiumbeklätt fönster, aluminiumfönster eller Pvc fönster. Ingen kan säga att ett pvc fönster är sämre underhållsmässigt än aluminiumfönster. För långvarig livslängd som möjligt är det viktigt att investera i korrekt fönstermaterial. Pvc fönster är strålande material när det gäller livslängd, men inte den optimala designen, då ett pvc fönster kräver både rätt hantverkare för att byta fönster samt rätt fönsterleverantör med fokus på design och kvalitet. Billigast är inte bäst. – det är fakta.

Krävs det bygglov för att byta fönster?

Nej, men vid byte av fönster är det inte alltid tillåtet att ändra färg eller utseende på husets fönster.

Önskar du Öppningsbara fönster?

Bestäm vilka fönster som ska vara fasta, öppningsbara eller sidohängda eller H-hängda. Att byta fönster de kan man göra hela året så länge det inte är omöjligt p.g.a. kraftig regn, vind, snö och kyla.


Rot-avdrag

Vad kan vara bättre än en möjlighet för dig att finanserna ditt fönsterbyte?
En ombyggnad och tillbyggnad ger husägare en möjlighet att få tillbaka 50 % av arbetskostnaderna för reparationer, fönsterbyte och ombyggnader av olika slag med 50 000 kronor per år och person. Avdraget gäller endast arbetskostnaderna och inte kostnaderna för material. Fönsterfirman som gör ditt fönsterbyte ansöker om rot avdrag hos skatteverket och därefter beviljar/nekar skatteverket avdraget. För att fönsterfirman ska kunna ansöka om rot avdrag måste du uppge ditt personnummer samt fastighetsbeteckning till fönsterfirman. Därefter betalar skatteverket den beviljade summan till fönsterföretaget.

Så här kan detta gå till:
Rot avdrag exempel