Rekommendera sidan på Facebbok

Om träfönster

Träfönster på ett trähus

Träfönster insatta i ett trähus

Här kan man se ett trähus som har träfönster. Den stora bilden är ett typiskt två lufts fönster. Två lufts träfönster är delad med en vertikal bågpost som delar fönstret så att fönstret ser ut som två fönster. Man har gjort så av designmässiga skäl och ekonomiska skäl. Det är billigare att köpa ett träfönster som på bilden därför att det är mindre material än två separata fönster som är monterade tillsammans. Längst upp i vänstra hörnet är ett tre lufts fönster. Tre lufts fönster är avgränsade med två stycken vertikala bågposter. Du kan även se på hus bilden att det finns ett runt fönster. Det ger huset en speciell karaktär. Tänk på att foder till runda fönster är alltid lite svårare att tillverka och montera.

Nedan ser du film om Fönster Fixarens träfönster och aluminiumbeklädda föster. Om du vill se filmen i högre upplösning så starta först filmen och sedan tryck på kugghjulet längt ner till höger.


Träfönster – lika mycket funktion som finess

Trä är ett material som vi använt oss utav i tusentals år, och det är en lika naturlig förekomst idag som det var på vikingatiden. Inte minst inom boende, bygg och hem så är det ett populärt ämne, idag kan man hitta allt ifrån vackra ytterdörrar i trä till fönsterbågar eller altandörrar. Om du likt många andra har gått i funderingar på att fräscha upp hemmet med träfönster och höja atmosfären kan du glädjas åt att trä är ett utmärkt val. Ett par snygga träfönster kan ge ett helt nytt intryck av huset eller villan, och en balkongdörr i snyggt träslag slår aldrig fel under grillkvällar eller middagar. Trä är helt enkelt ett medel och ämne för den detaljrike finsmakaren inom heminredning och design, och nu för tiden kan man verkligen utnyttja träslagens fulla potential.

Det finns idag en rad olika träslag som används för exempelvis träfönster eller altandörrar, och ifall man inte själv är insatt i branschen kan det vara svårt att veta vad som är bättre respektive sämre. För som med mycket annat inom hus och hem så förekommer det många olika leverantörer som tillverkar sina trädörrar & fönster i varierande kvalité. Så hur avgör man egentligen vad som är bäst? Faktum är att det finns ett par ganska enkla tumregler att följa, och det första som man bör skaffa sig kunskap inom är de olika träslagen.

Träslag brukar förekomma i flera varianter, men kortfattat kan man beskriva det som två olika typer. Den första typen, som också är den billigaste, förekommer inom massproducerade fönster. D.v.s. fönster som fabrik-produceras av de största aktörerna är oftast tillverkat i detta material, nämligen massivt trä. Massivt trä är ofta av lite lägre kvalité, och det förekommer till exempel knaggar och kvistar under lacken. Den andra typen utav träslag tenderar att vara lite mer kostsam, men av betydligt högre kvalité. Där hittar du till exempel massivfuru eller fingerskarvad furu.

Vilket av de olika träslagen som man bör använda är en fråga om budget såväl som prioriteringar, de billigaste träfönstren eller altandörrarna i exempelvis massiv trä brukar kunna slå sig efter en viss period. Att någonting slår sig betyder att vridstyvheten påverkas av yttre faktorer som kyla, fukt och väder. Ifall du investerar i fönster tillverkande i exempelvis fingerskarvat trä så får du ett bättre träslag som ger en mycket stor vridstyvhet.

Ja, träslag är helt enkelt en väldigt viktig detalj när det kommer till altandörrar, träfönster och balkongdörrar. Det påverkar såväl livslängden som kvalitén, och ibland kan det vara mer klokt i att handla något lite dyrare men med en längre hållbarhet. Oavsett vad man väljer så kan det konstateras att trä är ett sätt att skapa ett unikt, snyggt och tidlöst intryck för husets dörrar och fönster. Att sticka ut på bostadsmarknaden idag är ingen lätt match, djävulen ligger i detaljerna som man brukar säga – och det gäller särskilt inom heminredning. Med små medel kan man göra stor skillnad, och ett sådant sätt kan vara genom ett par snygga träfönster i ett träslag med hög kvalité.

Träfönster görs av furu (Tall)

Fetved är härdigt furuvirke med hög andel av hartser och röthämmande ämnen, t ex tjärved och kådrik ved och har en ökad beständighet, och därmed en kvalitet, som gör att virket håller längre än annat virke i modern produktion. Fetved kommer från trädet tall och benämns även som furu. Furu används till utvändiga snickerier och fönster. Tallarna växer på svaga boniteter, men genom olika metoder kan man skapa fetved. Vill man läsa mer om fetved kan man besöka en trevlig och underhållande hemsida om fetved som heter Fetvedens Vänner. (fetvedensvanner.com)